Tid for å lage vin?

 

Under har me samla nokre av våre beste tips for å lage eigen vin av frukt og bær.

 

Sumaren er på hell, og hagen bugner av frukt og bær. Og skapet er allerede fylt til randen av syltetøy og gele. Så kva skal ein lage med resten av årets frukt?

 

Vin så klart! Eller sider. 

 

Vin har blitt produsert av heimedyrka råstoff i lange tider. Og me skil gjerne i to ulike typer vin, hetvin 16-18% og bordvin på rundt 10-14 %.    I hetvin nytter ein større mengder sukker for å opnå høgare alkolhol%. Og er ein vintype som gjerne toler veldig lang lagring. Mange har erfart å finne flasker fra tidligere generasjoner som framleis er drikkende, og vell så det. 

 

Bordvin lager ein med mindre sukkermengder, og derfor mindre alkohol%. Dette er vin som ikkje trenger like lang lagring, og fint kan drikkes etter nokre måneder på flaske. De fleste vil nok likvell oppleve at resultatet er veldig mykje bedre med 6mnd lagring.

 

Sider er ein musserende drikk der ein har fått kullsyre i flaska, enten naturlig eller ved å tilsette kullsyre. Me omtaler gjerne cider/sider på drikke opp til 8-9 % og musserende vin over dette. 

Me er kanskje mest kjent med sider i form av eplesider. og her er det mange tradisjoner for korleis sideren vert laga. Både i alholstyrke og om den er med eller uten kullsyre. 

Tradisjonelt i Hardanger kan man gjerne finne 10% eplesider, som ikkje har noe kullsyre. Mange siderpodusenter lager i dag sider med ein mindre alkohol% og har også sider med kullsyre. 

 

Fordelen med å gjere dette sjølv et at du kan gjerne mikse og trikse akkurat slik du vil. Det er kun fantasien som kan sette stopper for kva du kan blande av frukt og bær. Om du vil ha den sterk eller svak, med eller uten kullsyre er heilt opp til deg. Musserende hylleblomst vin med ingefær. Blåbær og aronia -vin. Eller ein musserende jordbær og rabarbra sider. 

Me anbefaler ofte å holde seg på ein 6-9% om ein vil lage ein musserende vin/sider. Da trenger den ikkje så lang lagring, og det er enkelt å få kullsyre i flaska.

 

Me har lage ein enkel innføring i vinlegging med forklaring på de uike tilsettingen og ei enkel framgangsmåte. 

 

Vinlegging med Vestbrygg


Me føre eit stort utval av gjæringskar og ballonger.

Fra 5L og opp til 60L. Me har bøtter og ballonger, i glas, eller i spesialplast. Alt etter kva du ønsker eller kor mykje råstoff du har. Det er ein god regel å nytte ein beholder som er kun litt større enn volumet ditt. Dette for å forhindre at ein får mykje oksygen i kontakt med vinen. 

Under stormgjæringen(den aktive gjææringsfasen, der det plopper aktivt i gjærlåsen) er ikkje dette noko stort problem. Her blir tomrommet over væska fylt med co2. I den seinere fasen av gjæringen, bør ein derimot unngå å ha eit stort tomrom i ballongen. 

Ein kan løse dette med å nytte ei plastbøtte til startgjæringen der du har med frukten/bærene. Da kan du enkelt fjerne bær/frukt etter gjæringen, for så å tappe over til ein ballong som er av samme størrelse som volumet. 

 

Hugs å kjøpe med gjærlås og silikonpropp i riktig størrelse. 

 

OBS: Glassballonger tåler ikkje tempereatursvinginger. Så vær varsam med varmt/kaldt vann. 

Tilsettningsstoff


Me har eit stort utval av diverse tilsettninger til vinlegging. Alt fra svovling, gjærstopp til klarning. 

 

Usikker på kva du treng? Kikk i vår vinleggings-guide. 



Sjekk  øvrig utvalg her:

Tilsetningsstoff

Gjær

 

De aller fleste velger å tilsette gjær. Her kan ein til dømes nytte sidergjær. Eller ein kan nytte Champagne-gjær om ein skal lage noko med hørare alkohol%. 

 

Til vinlegging så kan ein gjerne nytte ein all-round gjær som SN-9, som toler opp til 18%. I så sterke viner bør ein også nytte gjærnæring.

 

I råstoff som frukt og bær så er det alltid tilstede villgjær. Denne vel ein ofte å fjerne ved å pasteurisere fruktmosten, eller ved å tilsette svovel/ Campden/potassium sulfitt. Denne tilsettes frukt eller fruktmosten og vil felle ut av veska i løpet av 24-48 timer. Så kan ein tilsette den gjæren ein ønsker. 

Dersom ein ikkje skal ha kullsyre på flaskene, så bør ein nytte gjærstopp når gjæren er ferdig med å ete sukkeret. Gjærstoppen drep gjæren du har tilsatt, og hindrer videre uønska gjæring. 

Gjærstopp fungere ved å tilsette like deler Campden/Potassiumsulfitt og Sorbistat. 

 

 

Reingjering/Desinfeksjon 

For at du skal ha eit stabilt og godt produkt er reingjering viktig. Reingjering kan ein gjere mekanisk med ein klut eller svamp, og gjerne kombinert med ein reingjeringsmiddel.  Dersom du har arva ein glasballong av tanta/onkelen din, som har sett sinde bedre dager, så anbefaler me å la reingjeringsmiddelet gjere jobben. Ein kjem ofte ikkje til ned i ein ballong, så eit rensemiddel som Sterilizer&Cleaner gjer denne jobben veldig mykje lettare. Denne inneheld klor, og den løyser opp alt av skit og drit. OBS: Skyll godt etterpå. Og glassballonger tåler ikkje store tempereatursvinginger. Vær varsam med varmt/kaldt vann. 

Reingjering skjer etter bruk, eller når utstyret er skittent som følge av tidligere dårlig reingjering. 

 

Før bruk nytter ein ofte eit desinfeksjonsmiddel, og mest populær er StarSan/ChemiproSan. Dette er middel ein påføre ei allerede reingjort overflate, for å være sikker på at det ikkje er uønska bakterier eller villgjær som kjem til vinen/sideren. Dette middelet skal ikkje skylles vekk, bare tømme bort overflødig veske. 

Me har diverse utstyr som ein kan nytte. Er du usikker på ditt behov så anbefaler me å ta kontakt, så finner me det utstyret du treng. 


Har du ikkje frukt i hagen? Frykt ikkje, me har både vin og sider sett fra konsentrat:


Du kan sjølvsagt lage øl også. Fresh Wort er ein metode der ein ikkje trenger mykje anna utstyr enn det samme ein nytter til vin/sider.

Allgrain ølsett

For viderekomne, eller nybegynnere som vil brygge med allgrain,  er ølsett den greieste måten å brygge på. Vi har eit  av Norges største utvalg i allgrain ølsett!
Her finner du oppskrifter og ølsett frå blant anna Nøgne Ø, 7 Fjell Bryggeri, Kinn Bryggeri, Voss Bryggeri og Ægir Bryggeri, i tillegg til våre egne.


Sjekk utvalget her:

Ølsett


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.