Me sender diverre ikkje FWK kits!
Vørteren i FWK Creative Stout er brygget med 74% pilsnermalt, 6% Chocolate malt, 5% Carapils, 4% Caramunich Typ III, 4% Havremalt, 4% Havregryn og 3% Carafa Special typ III. Det er brukt Magnum ved 60 min kok, East Kent Golding ved 15min kok og East Kent Golding i whirlpool ved brygging.
Velg selv om du vil tilsette vann, ut i fra resultatet du ønsker.
Estimerte verdier:
(20 liter er standard fremgangsmåte for Fresh Wort Kit)
15 liter (ikke tilsett vann): ABV 9,7%, OG 1.094, FG 1.020*, IBU 62, EBC 99
20 liter (tilsett 5 liter vann): ABV 7,3%, OG 1.070, FG 1.015*, IBU 55, EBC 83
25 liter (tilsett 10 liter vann): ABV 5,7%, OG 1.056, FG 1.013*, IBU 46, EBC 71
*ved bruk av Lalbrew Nottingham som gjær
Mulighetene til tukling er uendelige! - Her er noen forslag:
Humle: Tilsett valgfri humle for ekstra aroma
Syrning: Bruk gjæren Philly Sour
Lavkarbo: Tilsett Amigase for full utgjæring
Glutenredusert: Tilsett Brewer’s Clarex
Økt styrke: Dropp vannet, eller tilsett ekstra gjærbart sukker (maltekstrakt e.l)
Laktose: Gi ølet en ekstra smooth fylde og sødme
Andre tilsetninger: Eik, kaffe, krydder, appelsin-skall, frukt/puré, kakaonibs…
Forslag til humle og gjær:
Vi ønsker som nevnt å oppfordre til eksperimentering. Likevel kan det være godt og betryggende med noen konkrete forslag, som man også kan bli inspirert av til å gjøre egne tilpasninger. Her er noen forslag:
- Bruk for eksempel en av disse gjærtypene: Lalbrew London, Empire Ale M15 eller Lalbrew Windsor British-Style.
- Prøv å tilsette eiketerninger i sekundærgjæring for et fantastisk eikefat-preg på ølet ditt.
- Ved bruk av laktose, kakaonibs, tonkabønner og eller Puré kan gi en god Pastry Stout!
- Om du tilsetter tørrhumle, for eksempel 15-20g Amarillo og Centennial på dag 7, får du en Tropical Stout
- Prøv gjerne å trekke god grovkvernede kaffe, i gjæringskaret, et par døgn før tapping. Da får du en magisk Kaffe Stout!
- Få en Baltisk Porter ved å tilsette lager gjær, som Lalbrew NovaLager eller Californian Lager M54
FWK Creative fungerer for øvrig ypperlig til å få brukt opp humlerester!
Les gjerne om hvilken aroma hver humle bidrar med, og velg det som høres godt ut sammen - Dette er gøy, og man blir ofte imponert over nye humlekombinasjoner!
Generell anbefaling for kullsyre:
Tilsett 6g sukker pr liter øl når ølet settes på flaske, og la karbonere ved 20-28°C i ca 14 dager før settes kjølig.
CO2 volum på fat: ca 2,5